Zašto trebate posjetiti Farske otoke
Preskočite do glavnog sadržaja

Zašto trebate posjetiti Farske otoke - FlyMeAway

Zašto trebate posjetiti Farske otoke

Zadivljujući krajolici, kulinarske avanture i nevjerojatan životinjski svijet čekaju na vas!

 

Farski otoci su izoliran i primamljiv arhipelag od 18 masivnih vulkanskih bazaltnih stijena koje se propinju prema nebu u Atlantskom oceanu, na pola puta između Norveške i Islanda. Izvorno naseljeni norveškim Vikinzima u devetom i desetom stoljeću, a sada autonomna pokrajina Kraljevine Danske, ova destinacija raj je za planinare, avanturiste, ljubitelje prirode i ovce – preko 80.000 ovaca, dok je ljudskih stanovnika ovog otočja manje od 50.000. Što se turista tiče, oni još ne hrle u masovnim brojkama na ove poprilično neistražene otoke, međutim i to se možda uskoro promijeni. U narednih nekoliko godina planiraju se izgraditi dodatni hoteli te pojačat zračne linije iz Kopenhagena, Edinburgha i Reykjavika, što će donijeti više turista na ove trenutno prilično izolirane otoke.

Drugim riječima, vrijeme za posjet je sada! Prije nego masovni turizam postane stvarnost. Ovdje još uvijek možete pronaći prekrasne staze duž maglovitih planinskih vrhova, gdje ćete vidjeti kolonije puffina i ostalih rijetkih ptica; zaploviti tradicionalnim brodom pod jarbolom duž surovih visokih klifova te se zbližiti sa srdačnim lokalnim stanovnicima, čiji drevni jezik, otočni instinkti i narodni običaji podsjećaju koliko surova i jaka ljudska priroda može biti.

 

Jedrenje

Da biste u potpunosti razumjeli veličinu ovih vrtoglavih otoka, uputite se na plavi ocean i gledajte ih izdaleka. Ovdje ćete iskusiti punu snagu Atlantika, bez sumnje steći dublje poštovanje za grube, slane farske kapetane koji spretno upravljaju kroz jake struje oceana. Udahnite svježi čisti zrak, a bijela morska pjena neka ostane iza vas, podsjećajući vas da je samo prije 100 godina ovo bio jedini lokalni oblik prijevoza.

Jedrenje Farski otoci

Ovce

Ne samo da ove vunene životinje pružaju toplinu lokalnom stanovništvu (i elegantan kućni dekor), nego su one doslovno postavile Farske otoke na svjetsku kartu. Farski otoci su podnijeli zahtjev Google-u da budu prikazani na Google Street View aplikaciji iz „ovčje perspektive“, što je značilo postavljanje kamere na leđa ovaca koje su slobodno šetale otočjem i bilježile snimke. Obilazak Farskih otoka sada je puno jednostavniji.

Ovce - Farski otoci - FlyMeAway

Otok Kalsoy

Otok Kalsoy, obilježen svojim tankim oblikom, strmim vrhovima i neravnim dolinama, jedno je od najboljih mjesta za pješačenje i planinarenje na arhipelagu. Šetnjom po najsjevernijem vrhu, veća je vjerojatnost da ćete susresti autohtone vrste ptica nego čovjeka.

otok Kalsoy - Farski otoci - FlyMeAway

Vožnja cestom

Jedno od najvećih zadovoljstava na Farskim otocima je i najjednostavnije: vožnja! Zahvaljujući modernoj cestovnoj infrastrukturi, mostovima i podvodnim tunelima koji povezuju otoke, možete obići većinu otočja cestovnim putem uz prekrasne krajolike i poglede.

Cesta na Farskim otocima - FlyMeAway

Planinarenje po Eysturoy otoku

Eysturoy, drugi po veličini otok, dom je mirnim ribarskim selima i 66 planinska vrha, uključujući i najviši na cijelom arhipelagu. Pješačenje ovdje nalikuje kao šetnja scenom Igre Prijestolja – a potrebno je samo par čvrstih čizama i vodootporne hlače. (Teren je dobro označen i pogodan za početnike).

Planinarenje Farski otoci - FlyMeAway

Kultura veslanja

Za Farsko otočane, veslanje je nacionalni sport koji seže do najstarijih naseljenika Vikinga, koji su morali brzo veslati kako bi preživjeli; kada bi masni pilot kitovi bili uočeni, najagilniji veslači bili su i najuspješniji u lovu na ovaj vitalan izvor hrane.

Veslanje Farski tooci - FlyMeAway

Restoran KOKS

KOKS, prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom, ima vrlo neobičan postav: konobari odjeveni kao radnici na cesti dočekuju vas kod vrata vašeg automobila kako bi vas dopratili do skladišta kitova za prvu fazu više-slijednog obroka, 21 slijed. U maloj drvenoj kućici, stražnja vrata pružaju put do čudesnog salona uz svijeće i kožu ovaca, gdje se slano kitovo sušeno meso i bakalar poslužuju s lokalnim maslacem; da biste došli do idućeg slijeda, možda će vas povesti u 4x4 vozilu do kolibe na obali jezera uz koju je naložena logorska vatra.

Zvuči avanturistički? I je – i jelovnik, i kuhar Poul Andrias Ziska, vjerojatno će vas izvući iz vaše zone udobnosti.

Restoran KOKS Farski otoci - FlyMeAway

Farska arhitektura

Farska arhitektura odražava životni stil otoka: Tradicionalne kuće uglavnom su izgrađene od tamnih bazaltnih krovova i travnjaka koji se moraju redovno kositi. Ove moderne geodetske verzije mogu se vidjeti u selu Kvívík; izgrađene su od recikliranih i održivih materijala danskog arhitekta Kari Thomsen i napajaju se malim solarnim sustavima.

Arhitektura Farski otoci - FlyMeAway

Suvremeni dizajn

Farski arhitekti su mladi, ambiciozni te ih je sve više. Istaknuti primjer je Osbjorn Jacobsen, koji je nedavno dovršio gradsku vijećnicu Eysturkommuna (na fotografiji). Struktura jasno odaje počast tradiciji, ali također stvara novi neki smjer.

Suvremeni dizajn - Farski otoci

Heimablídni

Prevedeno kao „domaće gostoprimstvo“, heimablídni se odnosi na farske večere u domaćinstvu „lokalaca“ u njihovim domovima. Osim što se poslužuje tradicionalna domaća farska hrana, možete ćuti razne zanimljive priče koje se odnose na određeni dio otočja ili nekog sela. Organizirati ovakvu večeru možete samostalno direktnim kontaktom s određenim kućanstvom ili se možete raspitati u lokalnom turističkom uredu koji će vam rado pomoći.

Farski otoci - FlyMeAway - Uskrs 2019

 

FlyMeAway Putnička agencija organizirala je poseban charter let za Farske otoke s polaskom iz Zagreba za vrijeme Uskrsa (19.4. - 23.4.2019.). Pridružite nam se i direktnim letom posjetite neistražene i prekrasne Farske otoke!

Up