Zašto su Bari i Apulija hit destinacije 2018. godine
Preskočite do glavnog sadržaja

Zašto su Bari i Apulija hit destinacije 2018. godine

Zašto su Bari i Apulija hit destinacije 2018. godine

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

Maskirali ste se na karnevalu u Veneciji, obavili shopping u Trstu i hodočastili u Rim, ali još uvijek žudite za autentičnim doživljajem Italije? Apulija je mjesto za vas! Apulija je regija smještena na peti talijanske čizme i iako polako postaje sve popularnija među turistima, još uvijek skriva čarobne kutke vrijedne istraživanja. Ispunit će sva očekivanja putnicima željnima domaće talijanske atmosfere, kulture i kuhinje.

 

Bari kao polazišna točka

Bari je glavni grad Apulije. U blizini njega se proteže Valle d’Itria, rustična dolina s maslinama, vinogradima i brežuljcima koji kriju pitoreskne gradiće. Poznata je i po trulijskim kućicama, okruglim nastambama tipičnim za ovaj dio Italije.

Bari Vecchia je stari grad koji se nalazi na poluotoku Barija. Kako je okružen morem, nije se mogao širiti te je došlo do prenapučenosti i zbog toga se život građana prebacio na ulice. Prošetajte se uskim ulicama starog grada i imat ćete osjećaj kao da ste ušli u nečiji dnevni boravak. Čitave obitelji od djedova i baka do djece sjede ispred svojih kuća i uživaju u razgovoru, igri ili odmoru dok se iznad njih vijori svježe oprano rublje, a skuteri jure okolo.

Ako se probudite dovoljno rano, uhvatit ćete žene u izradi tradicionalne apulijske tjestenine zvane orecchiette (male uši). Kao što to i ime nalaže, izgledom podsjećaju na uši, a oduševit će vas brzina kojom Talijanke prave ove poslastice.

Iako stari grad na prvu djeluje kao pravi labirint, nećete se izgubiti. Samo pratite crni kameni pločnik koji je u prošlosti služio trgovcima za navigaciju iz starog grada, a izbjegavajte bijeli koji će vas odvesti dublje u gradske zidine.

Nakon dana istraživanja uskih uličica, opustite se uz focacciu iz Panificio Fiore, tradicionalnu vrstu kruha s maslinovim uljem, rajčicama i maslinama.

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

 

Pitoreskni gradići na svakom koraku

Polignano a Mare je jedan od najljepših morskih gradića u Apuliji i jedno je od najvažnijih antičkih naselja. Smješten je na liticama obale Jadranskog mora i okružen špiljama.

Za jedinstveni doživljaj preporučujemo posjetiti Grotta Palazzese, luksuzni restoran smješten u špilji s pogledom na bistro plavo more. Obećavamo da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

Nakon odličnog obroka, uputite se tridesetak kilometra južnije do Alberobella. Alberobello je jedini gradić u Apuliji za koji se može reći da je napučen turistima, ali to je s razlogom. Ovo unikatno i čarobno mjesto se nalazi na UNESCO popisu svjetske baštine zbog svoje jedinstvene arhitekture. Naime, poznat je po trulijskim kućicama nastalim gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja. Ove kućice se mogu pronaći diljem Valle d’Itria, ali Alberobello je jedino mjesto koje je u potpunosti napučeno s njima, i to njih 1500. Kako biste izbjegli turiste, uputite se do rezidencijalne četvrti Rione Aia Piccola, gdje možete vidjeti svakodnevni život u ovim kućicama.

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

 

Krajnji jug Italije

Lecce, takozvana Firenca juga, je jedan od najvećih gradova Apulije. Poznat je po baroknoj arhitekturi s više od 40 crkava i s isto toliko palača izgrađenih između 17. i 18. stoljeća. Zahvaljujući tomu ima jedan od najljepših urbanih krajolika u Italiji.

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

Kao i Bari, Lecce je sveučilišni grad, s ulicama punih mladih ljudi, ali i obitelji, koji uživaju u ispijanju kave ili šetnji s djecom.

Ljubitelji slatkog, ne propustite isprobati pasticciotto, tradicionalni kolač, u Pasticceria Alvino na Piazza Sant’Oronzo, te ledenu kavu s bademovim mlijekom.

 

Drugačiji pogled na Italiju

Matera je pravi neotkriveni dragulj juga Italije. Drugačija od drugih talijanskih gradića, Matera svojom arhitekturom podsjeća više na Bliski istok nego na Europu. Stari dio grada pod imenom Sassi je uvršten na UNESCO popis svjetske baštine i dokazano je naseljen još od doba paleolita. Sassi je poznat po pećinama koje su nekoć korištene za stanovanje, a u srednjem vijeku su poslužile kao baza za klasične srednjovjekovne građevine.

Bari i Apulija - Uskrs 2018 - Putovanje zrakoplovom

Apulija je prava destinacija za sve koji žele pravi pogled u talijansku svakodnevnicu i uživanje u trenutku. Nudi sve što možete poželjeti, od predivnog krajolika do odlične hrane.

 

Ako smo vam probudili znatiželju, pridružite nam se na našem putovanju u Bari 30.03. i provedite Uskrs na jugu Italije. Za sva dodatna pitanja nas možete kontaktirati putem e-maila ili telefona. Nadamo se da ćete u 2018. poletjeti s nama!

Up