Valencija - Mjesto fascinantne i bogate povijesti
Preskočite do glavnog sadržaja

Valencija - Mjesto fascinantne i bogate povijesti

Valencija – Mjesto fascinantne i bogate povijesti

 

Valencija - Mjesto fascinantne i bogate povijesti

 

Valenciju je osnovao rimski konzul Junije Brut. Grad se nalazio u rimskoj vojnoj koloniji Edetiji u provinciji Hispania Tarraconensis. Nazvan je prema latinskoj riječi "valentia" koja označava snagu. Nakon pada Rimskog carstva su gradom vladali Vizigoti. Vizigoti su bili nomadska plemena koja su se s istoka doselili na područje Zapadnog Rimskog Carstva u velikoj seobi naroda koncem 4. stoljeća, a djelomično su naseljavali i područje Istočnog Rimskog Carstva. 714. godine su Valenciju mirnim putem zauzeli Arapi. Oni su grad nazvali Balansiya i bio je jedan od značajnijih obrtničkih centara poznat po proizvodnji papira, svile, keramike i stakla. Iz arapskog vremena su do danas sačuvane brojne građevine.

1094. godine je Valenciju nakon bitke zauzeo poznati kršćanski ratnik Rodrigo Díaz de Vivar poznatiji kao El Cid. On je džamije pretvarao u crkve i htio Valenciju pretvoriti u kršćanski centar. Nakon njegove smrti 1099. godine je gradom vladala njegova udovica do 1102. godine kad su ga ponovo osvojili Arapi Almoravidi.

1238. godine Valenciju je zauzeo Aragonski kralj Jakov I. Aragonski i stvorio Valencijsko kraljevstvo unutar Kraljevstva Aragon. U osvajanju Valencije sudjelovao je mnogo veći broj aragonskih plemića. Aragonski plemići su smatrali Valenciju produžetkom svojih posjeda. Međutim, Jakov je od Valencije napravio zasebnu kraljevinu — političko-upravnu jedinicu kojoj je dodijelio vlastite zakone, i putem dinastijskih veza je vezao izravno za Aragonsku krunu, što je razljutilo aragonsko plemstvo. Valenciju su naselili Katalonci i Aragonci, no još dugo vremena je prevladavalo muslimansko stanovništvo. Stalna kršenja i nepoštovanja sporazuma od strane kršćana isprovocirala su ustanak muslimanskog stnovništva 1247.godine.

U kasnijem razdoblju Valencia postaje jedan od najznačajnijih gradova na Sredozemlju. Tamo je osnovana prva tiskara na Pirenejskom poluotoku i 1478. je tiskana prva Biblija na lokalnom valencijskom narječju.

Krajem 15. st. su ujedinjene kraljevine Aragon i Kastilja i stvorena je Španjolska. 1706. su tijekom Rata za španjolsko nasljeđe Valenciju zauzeli Englezi. Nakon njihovog odlaska je španjolski kralj ukinuo povlastice koje je Valencia imala jer je u ratu bila protiv kralja. 1811. ju je zauzeo Napoleonov general Suchet.

Tijekom Španjolskog građanskog rata je Valencija bila na strani Republikanaca, te je jedno vrijeme u njoj bilo sjedište vlade. Nakon rata je Francisco Franco učvrstio represiju protiv grada, te je zabranio svaku upotrebu valencijskog narječja. Nakon povratka demokracije 1982. se obnavlja samouprava Valencijske zajednice i valencijsko narječje ulazi u službenu upotrebu kao drugi službeni jezik.

U nastavku donosimo nekoliko najznačajnijih povijesnih građevina u Valenciji. Po čemu su  posebne, zašto se zaputiti baš tamo i na kraju koliko bi to sve koštalo saznajte u nastavku.

 

Plaza de la Virgen

U srcu starog grada nalazi se Plaza de la Virgen. Glavna atrakcija ovog trga je fontana koja je djelo lokalnog umjetnika Silvestrea Edete. Pod okriljem noći fontana je obasjana svjetlima koja su odgovorna za ovaj poseban doživljaj. Trg je poznat i po malim lokalnim restoranima i barovima u kojima možete uživati u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi i promatrati lokalno stanovništvo i turiste koji se često zadržavaju upravo na ovom malom trgu koji datira još iz vremena dok je grad bio rimska vojna kolonija.

Plaza de la Virgen - FlyMeAway

 

Katedrala sa zvonikom El Miguelete

Katedrala svete Marije jedna je od najpoznatijih građevina u Valenciji. Sagrađena je u 13. st nakon progona Arapa. Arhitektura katedrale izvedena je u stilu valencijske gotike s elementima renesanse, baroka, neoklasicizma i drugih stilova. Važno je spomenuti i zvonik El Miguelete koji je sagrađen početkom 15. st. Visina zvonika je 50 m. U zvoniku se nalazi spiralno stepenište, možete se popeti na 207 stepenica i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu. 8 eura stajat će vas ulaz u katedralu i zvonik. Pogled sa zvonika zaista ostavlja bez daha pa možemo potvrditi da vrijedi svakog centa.

Teorija o Svetom gralu koja je među kršćanima možda najprihvaćenija je da se kalež nalazi u katedrali svete Marije u španjolskoj Valenciji. Službeno, riječ je o tzv. Peharu iz Valencije, no s obzirom na to da su se njime koristili mnogi pape, među katolicima je popularna teorija da je zapravo riječ o Svetom gralu.

Vjeruje se da ga je iz Jeruzalema u Rim donio osobno Sveti Petar oko 100. godine. Zatim ga je Sveti Lovro u trećem stoljeću odnio u Huescu na području Španjolske odakle je u konačnici odnesena u Valenciju.

Katedrala sa zvonikom El Miguelete - FlyMeAway

 

Llotja de la Seda ili Loža svile

Loža svile građevina je koja pokriva 2000 m² i građena je u gotičkom stilu. Zgrada je proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom 1996. godine zbog iznimne vrijednosti kao primjer svjetovne građevine kasnogotičkog stila koji prikazuje snagu i bogatstvo velikih mediteranskih trgovačkih gradova. Kompleks je tijekom stoljeća služio kao trgovačka postaja za trgovinu svilom. Do 1548. godine, uz glavnu dvoranu izgrađena je i bogato ukrašena, dvorana "Morskog savjeta" (Consolat del Mar) u renesansnom stilu. Zanimljivo je kako kompleksu pripada i dvorište u kojem se nalazi nasad naranči. Za samo 2 eura imate priliku posjetiti ovaj predivan kompleks.

Loža svile - Llotja de la Seda - FlyMeAway

 

Mercado central ili Centralna tržnica

Centralna tržnica u Valenciji jedna je od najstarijih u Europi, ali nije to obična tržnica. Osim svojom bogatom ponudom oduševit će vas i impresivna građevina koja je pretvorena u turističku atrakciju. Morate ući kako bi doživjeli tržnicu u potpunosti. Više od 1000 štandova s raznovrsnom ponudom te mnoštvo boja i mirisa koji se šire ovim prostorom daju ovoj tržnici poseban šarm. Tržnica je otvorena svakim danom osim nedjeljom od 07:30 do 14:30 sati. Ulaz je slobodan i cijene su pristupačne pa krenite u centralnu tržnicu po svoju dnevnu dozu vitamina.

Mercado central ili Centralna tržnica - FlyMeAway

 

Torres de Serranos

U prošlosti Valencija je imala dvanaest ulaza u grad, jedan od njih bio je i ¨ Torres de Serranos¨. Svakako posjetite ovu atrakciju, tornjevi koji datiraju još iz 14. stoljeća jedan su od najočuvanijih spomenika u Valenciji. Osim što su imala važnu ulogu u povijesti i danas se smatraju glavnim ulazom u grad. Ako se popnete na tornjeve slijedi novi doživljaj. Opet prekrasan panoramski pogled, ali ovoga puta iz drugog kuta što mu daje posebnu čar. Nedeljom je ulaz besplatan, a ostalim danima taj prekrasan pogled će vas koštati 2 eura osim ako niste dijete, student ili umirovljenik u tom slučaju cijena za vas iznosi 1 euro. U pogledu možete uživati osim nedjeljom od utorka do subote od 10:00 do 14:00 i  od 16:30 do 20:30 sati. Ponedjeljkom se ne može posjetiti toranj, a nedjeljom je toranj otvoren za posjetitelje od 10:00 do 15:00 sati.

Torres de Serranos - FlyMeAway

 

Torres de Quart

Torres de Quart također je bio jedan od nekadašnjih dvanaest ulaza, ali nešto je mlađi of poznatog Torres de Serranos. Sagrađen je u 15. stoljeću. Toranj možete posjetiti od utorka do subote od 10:00 do 14:00 i od 16:30 do 20:30 sati i nedjeljom od 10:00 do 15:00 sati. Ponedjeljkom se ne može posjetiti toranj.

Torres de Quart - FlyMeAway

 

Izdvojili smo neke od najposjećenijih povijesnih znamenitosti u Valenciji, ostale vam prepuštamo da otkrijete sami. To već možete učiniti na našem novogodišnjem putovanju u Valenciji!

Up