Top 5 kulinarskih specijaliteta Korzike
Preskočite do glavnog sadržaja

Top 5 kulinarskih specijaliteta Korzike

Korzika 2018 - FlyMeAway Putnička agenicja

Korzikanska kuhinja formirana je francuskim i talijanskim utjecajima, iako je većina jela vrlo jedinstvena i izuzetno ukusna. Suhomesnati proizvodi odražavaju okus koji se stječe uzgojem pripitomljenih svinja na otoku koje slobodno tragaju za prirodnom hranom. Najpoznatiji su korzikanski suhomesnati specijaliteti od svinjetine ili veprovog mesa kao što su coppa, figatellu, lonzu i saucisson. Ti izrazi predstavljaju svojevrsne šunke i kobasice pripremljene na specifične lokalne načine. Naš popis 5 jela koja svakako morate probati ako posjetite otok započinjemo upravo takvim specijalitetima.

Korzika 2018 - FlyMeAway putnička agenicja

 

Suhomesnati proizvodi

Vjerojatno najpopularnija kategorija jela od mesa su: Boudin – francuski tip krvavice (kobasica); Figatellu / fitonu - kobasica od jetre; Fromage de tête – u Hrvatskoj bi to bilo nešto tipa "tlačenice" delicija koja se proizvodi od mozga svinja začinjenog na različite načine; Prisutu - pršut; Salamu - kobasica u stilu salame; Valetta – svinjski obrazi.

Korzika 2018 - FlyMeAway putnička agencija

 

Agneau Corse

Sporo pečena janjetina sa svježim ružmarinom, krumpirom i cijelim (neusitnjenim) češnjevima češnjaka jedno je od tradicionalnih i ukusnih koja se često nalaze u ponudi restorana na Korzici.

Korzika 2018 - FlyMeAway Putnička agencija

 

Civet de sanglier

Ovo pečenje od veprovine pripremljeno u pećnici visoko je cijenjeno kao autohtono jelo Korzike. To je ukusan i vrlo bogat lonac s okusom divljih svinja u kombinaciji s mrkvom, kestenima, koromačem, češnjakom, lukom i priličnom količinom jakog domaćeg voćnog likera (rakije). Jelo se poslužuje uz različita crna vina, što je temeljna komponenta francuskih i talijanskih jela širom svijeta.

Korzika 2018 - FlyMeAway putnička agencija

 

Veau aux olives

Teletina s maslinama jedno je od najpopularnijih jela otoka. Polako se kuha na laganoj vatri kako bi se povećao okus nježne teletine pomiješane sa začinskim biljem, maslinama, lukom i rajčicama. Potkrijepite li kapljicom rosèa ili bijelog vina dobit ćete pravo kulinarsko remek-djelo.

Korzika 2018 - FlyMeAway Putnička agencija

 

Plodovi mora

Uvijek možete pronaći odličan izbor ribe i drugih plodova mora kada god posjetite korzikansku obalu. Najviše popularnih jela od morskih plodova spravljaju se od sljedećih namirnica: Huitres - kamenice (preporučljivo uglavnom na istočnoj strani otoka); Langoustine - račići; Loup de Mer – vrsta ribe (deverika); Rouget – crveni cipal i Trout – pastrva uhvaćena u nezagađenim rijekama otoka).

Korzika - plodovi mora- FlyMeAway

 

Posjetite Korziku s direktnim letom iz Zagreba i uživajte u tradicionalnim specijalitetima ovog francuskog otoka.

Up