Top 10 stvari za raditi i vidjeti na Korzici
Preskočite do glavnog sadržaja

Top 10 stvari za raditi i vidjeti na Korzici

Top 10 stvari za raditi i vidjeti na Korzici

Korzika 2018 - FlyMeAway

Odvojena Mediteranom od matičnog francuskog kopna, Korzika je tijekom stoljeća razvila svoju jedinstvenu kulturu. Ova kulturna neovisnost očituje se u gastronomiji otoka i aktivnostima koje nudi. Pridružite nam se u sastavljanju liste najboljih stvari koje trebamo raditi i vidjeti u toj zemlji okupanoj suncem.

 

 

Maison Bonaparte

Mjesto rođenja najpoznatijeg Korzikanca, Napoleona Bonapartea, prirodno je postalo mjesto od velike važnosti na otoku. Sada muzej, Maison Bonaparte ispunjen je sačuvanim namještajem iz Napoleonovog razdoblja, te obiteljskim i osobnim stvarima. Obitelj Bonaparte stigla je u Ajaccio negdje u kasnom 15. stoljeću i posjedovala kuću od 1682. do 1923. Napoleon je ovdje živio samo do svoje devete godine, ali njegov značaj kao važne osobe za svjetsku povijest doveo je do klasifikacije Maisona kao povijesnog spomenika.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Rezervat prirode Scandola

Proteže se svega osam milja od sjeverozapadne obale Korzike. Rezervat prirode Scandola proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom zbog svog jedinstvenog reljefa, ljepote i biološke raznolikosti. Najbolji način da doživite ovo područje plovidba je brodom iz luke Calvi. Možete uživati u crvenim stijenama, vulkanskoj brežuljkastoj obali, uvalama, plažama, špiljama i otočićima koje oplakuje prozirno more. Ako imate sreće, pridružit će vam se dupini i morski orlovi specifični za to područje.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Tvrđava Bonifacio

Smještena na vrhu bijelih vapnenačkih stijena poluotoka s pukotinama od 70 metara, lokacija tvrđave Bonifacio svakako je dramatična. Fortifikacija je osnovana u 9. stoljeću kao prva linija obrane Toskane te je bila okupirana od strane Pise i Genove. Čak se koristia i kao administrativno središte francuske legije stranaca. Unutar zidina stanovnici stare gradske jezgre Bonifacija razvijali su poslovanje usred srednjovjekovnih uličica.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Désert des Agriates

15.000 hektara zaštićene divljine pod tim nazivom nekoć je bilo područje plodnog poljoprivrednog zemljišta – „agriates“ znači obrađena polja. Međutim, požari i erozija tla desetkovali su usjeve, a 1970-ih je postalo ono što je danas. Područje ostaje nenaseljeno, ali nije lišeno života, jer je u dijelovima pokriveno čistim pašnjacima, livadama i slikovitim plažama. Dokaz prethodnih stanovnika zemlje može se vidjeti u „pagliaghji“, kamenim kolibama koje su korištene za stanovanje, kao staje, ili kao skladišta.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Palača Fesch - Muzej likovnih umjetnosti

Napoleonov ujak, kardinal Joseph Fesch, odgovoran je za osnivanje tog likovnog muzeja, koji je danas najveći zbornik talijanskih slika u Francuskoj izvan Louvrea. U elegantno dizajniranoj galeriji prikazani su djela majstora poput Botticellija, Bellinija i Tiziana. Ovdje se možete diviti talijanskim i korzikanskim umjetničkim radovima iz XVII. I XX. stoljeća, no to je i važna zbirka napoleonskih djela, uključujući i skulpture, kojima se mjesto ponosi. Za one koji žele dublje uroniti u materiju, postoje vođene ture, lekcije crtanja, te umjetničke radionice.

 

Kanjoning

Na Korzici se nalaze brojni zapanjujući kanjoni, uglavnom koncentrirani na jugu otoka. Canyoning je otvoreni pothvat koji uključuje plivanje, penjanje po stijenama i hodanje, slijedeći staze i vodene putove koji prolaze kroz većinu kanjona. Kanjoni na Korzici su na mjestima zapanjujuće prirodne ljepote, te iako spuštanje niz prirodne kamene ploče i skakanje u stjenovite bazene može biti zabavno, valja napomenuti da to može biti opasna aktivnost.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Pčelinji vrt (Le Jardin des Abeilles)

Ovaj "vrt pčela" neočekivana je atrakcija na Korzici. Obitelj Casalta posjeduje 400 košnica, te proizvodi šest sorti meda uz pomoć pčelinjih vrsta koje tamo obitavaju. Ljepota, zdravlje i asortiman slatkih poslastica dostupni su za kupnju u njihovoj trgovini, ali nemojte zalutati sa šumovite "staze učenja" šetajući kroz obližnje šume. Zaljubljeni parovi mogu izdvojiti vrijeme i za romantičnu šetnju uz rijeku Prunelli.

 

Kapela Notre-Dame de la Serra

Malo teži uspon do ove kapele na vrhu brda s pogledom na Calvi itekako će se isplatiti kada dođete do vrha i popijete piće uz prekrasni panoramski pogled na grad, azurne vode u zaljevu i svjetionik La Revellata. Na velikoj stijeni nalazi se kip Majke Božje Serre, kao statični stražar čije otvorene ruke pozdravljaju svakog hodočasnika koji posjećuje otok. Za dodatni poticaj, lokalno praznovjerje tvrdi da posjet kapelici u društvu ljubavi vašeg života osigurava mnogo godina zajedništva i sreće.

Korzika 2018 - FlyMeAway

 

Filitosa

1950-ih započelo je iskopavanje na ovom fascinantnom i zagonetnom arheološkom nalazištu. Njegovo je obilježje grupa dolmena i menhira - megalita, ili stojećeg kamenja - koji su ovdje otkriveni. Tisućljećima u prošlosti, predstavljaju ljudska lica, oružja i oklope uklesane u granitne ploče. Smješteno u starom masliniku, smatra se da je mjesto korišteno od prapovijesti do brončanog doba.

 

Polifonski festival pjesama

Održava se svake godine u Calviju od 1989. godine. Korzički polifonski festival okuplja zborove i soliste kako s Korzike tako i iz svih krajeva svijeta. Tradicija polifonskog pjevanja oživjela je sedamdesetih godina i od tada je postala važan dio korzikanskog regionalnog identiteta. Koncerti se održavaju u velikim prostorima diljem Calvija, uključujući gradsku palaču, katedralu St-Jean-Baptiste i oratorij Saint-Antoine.

Up