Sve što trebate znati prije putovanja
Preskočite do glavnog sadržaja

Sve što trebate znati prije putovanja

FlyMeAway - savjeti prije putovanja

 

Donosimo Vam popis korisnih informacija koje će Vam olakšati pripremu za putovanje zrakoplovom s FlyMeAway Putničkom agencijom.

 

PRIJAVA NA LET:

Prije kretanja na put dobro provjerite vrijeme polaska zrakoplova te vrijeme prijave za let.

Putnicima savjetujemo da se službi za prihvat i otpremu u zračnoj luci prijave 120 minuta prije vremena predviđenoga za polijetanje zrakoplova. Šalteri za prihvat putnika i prtljage (Check-in šalteri) zatvaraju se 40 minuta prije predviđenog vremena polijetanja zrakoplova.

 - Javite se na šaltere za prihvat putnika i prtljage sa oznakom Vaše zrakoplovne kompanije, te pokažite zrakoplovnu kartu i odgovarajući putni dokument.

 - Svoju prtljagu stavite na traku predviđenu za prihvat prtljage. Dobit ćete potvrdu za predanu prtljagu (Baggage tag), vlastitu ukrcajnu propusnicu (Boarding pass) na kojoj je naznačen broj Vašeg izlaza te broj Vašeg sjedala.

 - Uputite se prema sigurnosnom pregledu (Security screening). Nakon sigurnosnog pregleda, nastavite do svog izlaza.

 

OSOBNI DOKUMENTI I STVARI:

Provjerite valjanost putovnice. U pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice. Više informacija o potrebnim putnim dokumentima i putovanjima u inozemstvo možete pronaći na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: www.mvep.hr

FlyMeAway - putovanje

 

ZAŠTITNE MJERE U ZRAČNIM LUKAMA:

Kako bi se olakšao postupak sigurnosne provjere na zračnim lukama trebate:

 - Skinuti jaknu/kaput koji će biti posebno pregledan.

 - Predočiti sve tekućine koje nosite sa sobom (u ručnoj prtljazi bočice moraju biti manje od 100 ml te pakirane u prozirnu vrećicu ili toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 litru. Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu).

 - Iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno npr. prijenosno računalo.

 - U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage, metalni nakit, sat, kovanice i slične predmete koje nosite na sebi ili u džepovima spremite u ručnu prtljagu, kako biste umanjili mogućnost zaboravljanja ili gubljenja istih, ili ih stavite u plastičnu posudu za odlaganje predmeta koji se pregledavaju RTG uređajem.

FlyMeAway - Check In

 

DOPUŠTENA PRTLJAGA;

Na FlyMeAway letovima dopušteno je ponijeti 6 kg ručne prtljage koju nosite sa sobom u zrakoplov te 17 kg predane prtljage. Međutim, na pojedinim letovima dopuštena prtljaga se može razlikovati od standardno dopuštenih 6kg ručne i 17kg predane prtljage te će u tim slučajevima isto biti i istaknuto u programu putovanja.

Zbog sigurnosnih razloga zrakoplovne kompanije savjetuju da sami pakirate svoju prtljagu.

FlyMeAway - prtljaga

 

OPASNA ROBA:

Zbog sigurnosnih razloga, oštri predmeti kao što su noževi, škare, i sl. nisu dozvoljeni u ručnoj prtljazi. Zabranjeno je nositi boce i posude koje na sebi imaju oznake da sadrže otrovne, toksične ili lako zapaljive materijale. Radi Vašeg lakšeg putovanja ili ako ste u nedoumici, molimo Vas da provjerite na šalteru za registraciju putnika i prtljage jesu li predmeti koje želite ponijeti sa sobom u kabinu zrakoplova dozvoljeni za unos.

FlyMeAway

 

NOVAC I KRAĐA:

Prije polaska na putovanje provjerite koja valuta se koristi u destinaciji na koju putujete. Provjerite koliku je maksimalnu količinu novca dozvoljeno prenijeti preko granice. Prilikom dolaska na destinaciju, preporučljivo je dio novca pohraniti u sef u hotelu.

U slučaju krađe, istu je preporučljivo odmah prijaviti i to najbližoj policijskoj postaji. Prilikom prijave zatražite pismenu potvrdu, odnosno zapisnik ukoliko će ga kasnije biti potrebno predočiti osiguranju.

FlyMeAway - Novac na putovanju

 

CJEPIVO I LIJEKOVI:

Prije polaska na putovanje, provjerite trebate li se cijepiti prilikom polaska u Vašu odabranu destinaciju (više možete saznati na www.mvep.hr). Na putovanje ponesite lijekove koje obično koristite po preporuci liječnika i stavite ih u ručnu prtljagu.

FlyMeAway - lijekovi na putovanju

 

Želimo Vam puno sretnih putovanja s FlyMeAway putničkom agencijom!

Up