Lisabon – gastronomski raj za gurmane
Preskočite do glavnog sadržaja

Lisabon – gastronomski raj za gurmane

Lisabon - gastronomski raj za gurmane - FlyMeAway

Najzapadniji glavni grad u Europi, Lisabon, zbog svoje geografske pozicije nudi bogati raspon različitih okusa u svojoj kuhinji. S obzirom da je smješten na Atlantskom oceanu, u Lisabonu se može pronaći puno morskih delicija, ali i veliki broj jela od svinjetine, te odlični deserti za kraj obroka.

Koja to točno jela morate isprobati kada se zateknete u Lisabonu pronađite u nastavku.

 

Bacalhau

U Lisabonu su ludi za bakalarom, te se u šali zna reći kako postoji 365 načina pripreme za svaki dan u godini. Slično kao i kod nas, bakalar se uvijek jede za Badnjak, ali se različite varijante pripreme jedu i kroz godinu. Poslužuje se najčešće uz krumpir i vino.

Bacalhau - Lisabon - FlyMeAway

 

Morski plodovi

Tradicionalna portugalska juha, caldo verde, je topao i ukusan obrok za hladne dane. Sadrži jednostavne sastojke, kao što su krumpir, kelj, linguiça svinjska kobasica i maslinovo ulje i garantiramo da će vam se svidjeti. Caldo verde možete pronaći i u vegetarijanskoj verziji bez kobasice.

 

Bifana

Za ljubitelje brze hrane, tu se našao i portugalski sendvič bifana. Portugalci toliko obožavaju ovaj sendvič da je čak i McDonald's u Portugalu osmislio svoj McBifana. Glavni dio bifane je svinjski kotlet narezan na trakice, pečen na bijelom vinu i octu omotan u svježe pecivo s različitim umacima.

Bifana - Lisabon - FlyMeAway

 

Ako želite isprobati još koji ulični specijalitet, uputite se na tržnicu Mercado da Ribeira. Stari gradski prostor je ovdje transformiran u raj za gurmane. Na njoj možete pronaći različita portugalska jela, ali i jela iz drugih država po povoljnim cijenama.

 

Pića

Portugal je država poznata po svojim vinogradima i vrhunskim vinima, pogotovo iz grada Porta i otoka Madeire. Vina odlično upotpunjuju morska jela s portugalskog menija, a i uklapaju se u melodije fada. Preporučamo isprobati vinho verde, mlado vino koje se naziva zeleno vino ne zbog vrste grožđa koje se koristi nego zbog konzumacije ubrzo nakon proizvodnje.

Lisabon vino - FlyMeAway

 

Osim vina, Portugal nudi dobra piva, a najpoznatija su Sagres i Superbock. U Lisabonu se također rado pije i ginjinha, liker od višanja koji se servira s voćem. Za najbolji doživljaj ga potražite u A Ginjinha, maloj radnji koja je uvijek puna ljudi željnih ovog slasnog pića.

 

Deserti

Definitivno najpoznatija, a i nama najfinija poslastica je pastel de nata. U Lisabonu najbolju možete pronaći u slastičarni Antiga Confeitaria de Belem koja se tamo pravi već 170 godina. Pastel de nata je lisnato tijesto punjeno kremom od žumanjka, a recept se u ovoj slastičarni prenosi s generacije na generaciju i još je uvijek dobro skrivena tajna.

Lisabon - FlyMeAway

No, u koju god slastičarnicu da se uputite pronaći ćete još mnoštvo drugih kolača i peciva. Neki od najpoznatijih su bola de berlim, bolo rei, leite creme i fiovos de ovos. Portugalci obožavaju ujutro pojesti nešto slatko uz svoju kavu, a vi se uklopite i učinite isto.

 

Ova jela su samo početak portugalske kulinarske priče, a ako su vam od ovog članka narasle zazubice, pridružite nam se na našem uskršnjem putovanju u Lisabon i isprobajmo zajedno ove odlične poslastice!

 

Za sva dodatna pitanja nas možete kontaktirati putem e-maila ili telefona. Nadamo se da ćete u 2018. poletjeti s nama!

Up