Estonska jela koja ne smijete propustiti u Tallinnu
Preskočite do glavnog sadržaja

Estonska jela koja ne smijete propustiti u Tallinnu

Estonska jela koja ne smijete propustiti u Tallinnu

Tallinn - prvi maj 2018

 

Ako ste se odlučili na put u Tallinn, već znate sve osnovne činjenice o samom gradu. Možete upoznati kulturu i znamenitosti grada, ono što ga čini spojem povijesnog i modernog, ali bez jedne stvari nećete moći. Ono što vas sigurno zanima je kakvu gastronomsku ponudu ima estonski sjeverni dragulj. Sigurno nije naodmet naglasiti da po cijelom gradu imate besplatan pristup internetu, jednom od bržih na svijetu (slike poslastica su na Instagramu u Hrvatskoj za tren oka). Udobno se smjestite i pripremite na put u kuhinju jer ćete od silnog spominjanja hrane i ogladniti.

 

Počastite svoje nepce s vrhunskim gljivama i divljači

Tallinn i gljive su dobitna kombinacija, potragu za njima vide kao kvalitetan način provođenja slobodnog vremena. Kad im je sezona, Estonci uživaju u mesu kanadskog jelena i divlje svinje (budite otvoreni prema novim stvarima, ne idete svaki dan na put na kojem ćete imati priliku probati nešto novo). Od mesa i gljiva različitih vrsta najčešće rade složence i pečenja kojima treba više vremena za pripremu. Tradicionalni mulgi kapsas i mulgi puder kao jela od svinjetine više nisu toliko česta, ali su vrijedna spomena. Na estonskom stolu ćete vidjeti najviše svinjetine, ponekad i domaće uzgojene govedine, često s prilogom svježeg sira i crnog kruha.

Estonija - hrana

 

Neizbježni morski specijaliteti

Kakva bi Estonija bila zemlja uz more bez specijaliteta s ribom? Stanovnici obožavaju plosnatice, papaline i svoju nacionalnu ribu, haringe. U povijesti je to bila bolja hrana siromašnih, ali danas ju jedu svi gurmani. Kao delikatesu možete uzeti mariniranu jegulju, ali se za ovu ne morate bojati da će vas šokirati (možda samo dobrim okusom). Možda ste primjetili da je estonijska kuhinja inspirirana ruskom i njemačkom, pa ako preferirate neku od tih kuhinja, sigurno ćete nešto pronaći.

Tallinn - hrana

 

S čime se najbolje osladiti nakon obroka?

Svoje gurmansko putovanje ne možete završiti na glavnom jelu, jer ipak najslađe dolazi na kraju. Deserti su obožavani u Estoniji i možete ih naći na svakom koraku, ali posebnu pozornost treba dati izvornim estonskim poslasticama.

Kringel je vrsta slatkog kruha, u tijesto se stavlja kakao, marcipan, orasi ili bademi koji se onda pletu u okruglu pletenicu. Ljubitelji kringela će reći da im se najviše sviđa hrskava kora peciva i meko tijesto s maslacem iznutra. Druga poslastica koju vam možemo preporučiti je kohupiimakreem, možda je kompliciranog imena, ali je zato jako jednostavno jelo. Krema se radi od sirutke koja se zatim miješa s vanilijom, šećerom i šlagom kako bi se dobila savršena struktura pudinga. Gotovo uvijek je u kombinaciji s jagodama ili šumskim voćem kako bi dobila dodatnu notu svježine.

Tallinn - hrana

Nastavljamo popis nama neizgovorivih imena jela s mannavahtom, mousseom različitih okusa. Najčešće se radi s borovnicama ili malinama i servira se s mlijekom ili vrhnjem koje se stavlja u mousse, a može zamijeniti i tradicionalni doručak. Naša zadnja preporuka će nekima možda biti malo čudna, ali poslušajte naš savjet, sve je moguće. Kissel je ujedno i desert i piće. Da, dobro ste pročitali. Estonci ga rade od različitih sokova šumskog voća i sa škrobom određuju koja će biti gustoća. Ako žele napraviti piće, stavit će samo malo škroba, ali za želatinastu strukturu će im trebati više.

Estonija ima veliki izbor autohtone hrane za ponuditi, od jelenjeg mesa do specijaliteta s haringom. Pokušajte ne biti klasični turisti koji će otići u prvi lanac brze hrane jer im je tu hrana poznata, istražujte nove okuse. Sigurno vam se neće sve svidjeti, ali i to je dio pustolovine, možda vam se najviše svidi naš nemogući kohupiimakreem.

 

Krenite na put s nama i provedite Praznik rada istražujući Tallinn! Za sva dodatna pitanja i informacije vam stojimo na raspolaganju na našem kontakt telefonu i e-mail adresi.

Up