Charter letovi i njihove prednosti
Preskočite do glavnog sadržaja

Charter letovi i njihove prednosti

FlyMeAway charter letovi

 

Iskustvo letenja na komercijalnim avionima može biti vrlo obeshrabrujuće. Ne samo da trebate rano stići, proći kroz sve sigurnosne provjere, nego se također morate držati strogog rasporeda i ponekad podnijeti lošiju organizaciju zrakoplovnih tvrtki. Izgubljena prtljaga često je stresno i neugodno iskustvo povezano s komercijalnim redovnim letovima. Ako je udobnost, praktičnost i fleksibilnost ono što tražite, trebali biste razmotriti korištenje charter letova. Bez obzira na to putujete li na kraćim ili duljim relacijama, charter letovi uštedjet će vam dragocjeno vrijeme. Luksuz se većini putnika nameće kao glavni razlog odabira charter letova, no stvarna prednost charter leta je praktičnost i jednostavnost.

 

ŠTO SU CHARTER LETOVI?

Charter letovi su letovi unajmljeni za određenu svrhu od strane pojedinca ili grupe na bilo koje odredište po vašem izboru. Može se planirati da zadovolji vaše individualne ili grupne potrebe. Kada koristite charter let, ne morate slijediti raspored komercijalnih zrakoplova. Vi ili vaša grupa možete imati let za sebe. Osim toga, oni nude sigurnost i luksuz. Inicijator takvih letova može odabrati vrstu zrakoplova koji želi na raspolaganju. Putnici na takvom letu bit će tretirani kvalitetnijim uslugama i imat će udobnost i komfor koji ne možete ni zamisliti na komercijalnim letovima. Charteri se mogu prilagoditi vašim osobnim potrebama i zahtjevima. Charter letovi koriste se u razne svrhe. Za zadovoljavanja želja pojedinaca, ispunjavanja poslovnih zahtjeva tvrtki, transporta žurnih pošiljaka, itd. Charter letovi obavljaju usluge tradicionalnih zrakoplova, ali se mogu personalizirati prema vašim zahtjevima. Nadalje, charter letovi također se angažiraju za hitne službe za zračni prijevoz. Na primjer, mogu se koristiti u slučaju hitnih medicinskih intervencija.

FlyMeAway charter let

 

VRSTE CHARTER LETOVA

Charter letove najčešće dijelimo na privatne i javne. Privatni imaju podjelu na pojedinačne i charter letove prema afinitetima, dok se javni dijele na sezonske i ad hoc letove.

 

PRIVATNI POJEDINAČNI CHARTER LETOVI

Oni su vrsta privatnog chartera koji se obično koristi za poslovne potrebe. Tvrtka ili pojedinci unajmljuju zrakoplov sa svim uslugama i snose cijeli trošak leta putovanja. Kada rezervirate zrakoplov na ovaj način, plaćate cijeli let, a ne broj zrakoplovnih karata. Ovu opciju najčešće koriste tvrtke za poslovne sastanke, ili za poticajna putovanja zaposlenika a fizičke osobe za luksuzne transfere i putovanja.

 

PRIVATNI CHARTER LETOVI PREMA AFINITETIMA

Kao i pojedinačni charter letovi, ovo su privatni charteri koji su rezervirani od strane tvrtki i organizacija ili grupa. Međutim, suprotno tvrtki ili jednoj osobi koja plaća snosi trošak za cijeli zrakoplov ovdje putnici koji putuju plaćaju samo vlastitu kartu. Obično ih koristi grupa prijatelja ili obitelji na odmoru, sportski ili glazbeni fanovi koji putuju na utakmice turnire ili koncerte omiljenih bendova i izvođača, te razne interesne skupine (npr. hodočasnici, planinari…). Kako su zrakoplovi angažirani od strane putnika sa zajedničkim interesom, ovakvi letovi nisu otvoreni za javne rezervacije karata.

FlyMeAway charter let

 

JAVNI CHARTER LETOVI

Kao što ime sugerira, mjesta na ovakvom charter zrakoplovu otvorena su za javnost i mogu ih rezervirati svi zainteresirani. Takvi charter letovi ne rade tijekom cijele godine, već mogu biti sezonski ili ad hoc (povremeno na zahtjev). Odvijaju se tijekom blagdana ili kao dio paketa za odmor koji turistički operatori nude svojim kupcima. Itinerar je dizajniran od strane turoperatora ili putničke agencije gdje oni preuzimaju ulogu organizatora za pružanje usluga putovanja putnicima. Javnim komercijalnim letovima slični su samo po otvorenom sustavu rezervacija i kupnje.

FlyMeAway charter let

 

ZAŠTO ODABRATI JAVNE CHARTER LETOVE I KOJE SU NAJVEĆE PREDNOSTI?

 

PRIJAVA I PRTLJAGA

Dok komercijalne zrakoplovne kompanije zahtijevaju da se dva do tri sata ranije prijavite na let, predate prtljagu i obavite sigurnosne provjere, na charter letu sve je to moguće učiniti puno fleksibilnije. Prijave za međunarodne charter letove najčešće započinju 120, a završavaju 40 minuta prije predviđenog polaska. Ne morate čekati u velikim redovima kako biste se prijavili i predali prtljagu, što zbog manje gužva na vašem letu, što zbog višeg nivoa organizacije i otvaranja dodatnih pultova za prijavu. To može uštedjeti puno vremena. Također puno su fleksibilnija ograničenja prtljage na charter zrakoplovu. Jedna od najvećih prednosti koju putnici ističu je ta da se ne treba brinuti hoće li se vaša prtljaga izgubiti, oštetiti ili pogrešno poslati u drugi grad.

FlyMeAway charter let

 

SIGURNOST

Dok charter letovi najčešće nemaju toliko rigorozne sigurnosne provjere vezane uz komercijalne letove, to ne znači da je vaša sigurnost ugrožena kada putujete charter zrakoplovom. Svi charter letovi strogo se pridržavaju svih propisa koji reguliraju charter zrakoplovnu industriju. Osoblje se brine da se slijede sve smjernice, te je sigurnost prioritet. Osim toga, svo osoblje čarter leta uključeno u organizaciju vašeg leta - osoblje na zemlji, kabinsko osoblje, kao i piloti profesionalno su obučeni i nikada neće ugroziti vašu sigurnost.

FlyMeAway charter let

 

NA VRIJEME

Ako ste ikad letjeli u gužvovitim i kaotičnim uvjetima u zrakoplovu uzrokovanim kašnjenjem ili otkazivanjem prethodnih letova, znate kako to može biti naporno. Komercijalni letovi ne samo da povremeno znaju trošiti vaše vrijeme i ometati isplanirane aktivnosti, nego često rezultiraju beskrajnim vrzmanjem po zračnim lukama. Charter letovi, s druge strane, uvijek se drže rasporeda i rijetko odstupaju od predviđene satnice. To ih čini prvoklasnim načinom putovanja.

FlyMeAway charter let

 

OTKRIVANJE NOVIH DESTINACIJA BEZ PRESJEDANJA

Broj zračnih luka koje su otvorene za komercijalne letove zanemariv je u usporedbi s mjestima gdje charter letovi mogu sletjeti. Letenje čarterom može vam pomoći da se maksimalno približite gradu u koji želite putovati, jer charter letovi mogu slijetati i u manjim zračnim lukama gdje komercijalni letovi ne mogu. Možete se odlučiti za slijetanje u zračne luke koje nisu dostupne komercijalnim letovima. Također, uz čarter letove, ne morate se brinuti o povezanim prethodnim letovima. Ne postoji presjedanje iz jednog zrakoplova u drugi. Letite direktno u destinaciju. Na ovaj način idealno je putovati iz slabije povezanih zračnih luka kao npr. iz Zagreba koji ima relativno lošu zračnu povezanost direktnim letovima. Na ovaj način u kratkom vremenu mogu se posjetiti inače teže dostupne destinacije do kojih uobičajeno morate presjedati iz zrakoplova u zrakoplov ili voziti se neudobnim i često skupim cestovnim pravcima.

FlyMeAway charter let

Up