5 povijesnih činjenica o Korzici koje niste znali
Preskočite do glavnog sadržaja

5 povijesnih činjenica o Korzici koje niste znali

5 povijesnih činjenica o Korzici koje niste znali

Korzika - Putovanje - Povijest

Vjerojatno već svi znaju da je Napoleon rođen na Korzici. Međutim postoji još nekoliko važnijih povijesnih činjenica o Korzici koje zaslužuju biti poznate. „Jednog dana, ovaj otok će pokoriti Europu“ rekao je francuski filozof Jean-Jacques Rousseau. Bio je u pravu: Korzikanci su nadahnuli pisanje Ustava SAD-a te su izmislili Coca-Colu, stoga može se reći da su Korzikanci kolijevka moderne civilizacije! 😊

 

1. Utjecaj na pisanje Ustava Sjedinjenih Američkih Država

Tijekom kratkog perioda kada je Korzika bila neovisna sredinom 18. stoljeća, Pasquale Paoli, vođa korzikanskog ustanka protiv Genove, napisao je Ustav. Ustav je izglasan 1755. g. od strane predstavnika skupštine te se smatra prvim demokratskim ustavom u modernom vremenu. Razdvajanje ovlasti, suverenost naroda, sudovi umjesto drevne osvete, pa čak i prava žena da glasaju: bio je to jedan prilično moderan ustav! Ovaj Ustav je bio u primjeni od 1755.g. do 1769.g., godina kada je Francuska kupila Korziku od Genove, poslala vojsku na otok te ga pripojila Francuskoj. Duh ovog Ustava bio je inspiriran teorijama Jean-Jacques Rousseaua, poznatog francuskog filozofa prosvjetiteljstva. Kasnije taj isti Ustav nadahnuo je pisanje nacrta Ustava Sjedinjenih Američkih Država 1887. godine. Zanimljivo, nekoliko gradova u SAD-u nose ime po generalu Paoliju.

Korzika - Putovanje - Ustav

 

2. Coca-Colu je izmislio Korzikanac

1863.g., korzikanski kemičar Angelo Mariani izmislio je tonik vino napravljeno od lišća koke. Uspjeh koji je postigao s proizvodnjom ovog pića doveo je do otvaranja poslovanja u SAD-u pod imenom „French wine Cola“. Godine 1885., doktor Pamberton iz Atlante napravio je bezalkoholnu verziju ovog pića koje danas poznaje cijeli svijet – Coca-Cola.

Također zanimljivo, na Korzici se proizvodi Corsica-cola, korzikanska verzija Coca-Cole.

Korzika - Coca Cola - Putovanje

 

3. Korzika je nekada bila pod Britanijom

Kada je Francuska pripojila Korziku 1769.g., dovela do kraja kratko razdoblje neovisnosti Korzike, Pasquale Paoli, heroj borbe za neovisnost, prognan je u Veliku Britaniju. Kada je krenula francuska revolucija 1789.g. te kada je Kralj Luj XVI smaknut, Pasquale Paoli zamolio je Britansku vojsku da oslobode Korziku. Britanci, potaknuti mogućnošću da kroče na Mediteran, poslali su Sir Gilbert Elliota i vojsku da zauzmu sve veće gradove na Korzici. Organizirani su izbori i proglašeno je Anglo-korzikansko kraljevstvo i Kralj George III kao vladar. Ovo kraljevstvo nije dugo trajalo, već 1796.g. organizirana je pobuna od strane Republikanske stranke te su prisilili Sir Elliotta da se povuče s Korzike. Kovanice iz tog razdoblja još uvijek pokazuju natpis „Corsica united to Great Britain“ (Korzika ujedinjena u Veliku Britaniju).

Pasquale Paoli je umro u egzilu u Londonu 1807. godine te je bio pokopan u Westminster Abbey dugo godina, dok njegove posmrtne ostatke nisu prenijeli na njegov rodni otok. Međutim njegov spomenik se može i dalje vidjeti u Westminsteru.

Korzika - Britanija - Putovanje

 

4. Korzika je imala Njemačkog Kralja

Bio je to prvi i za sada jedini kralj na Korzici. Barun Theodor Von Neuhoff rođen je u Kölnu 1694.g. u plemićkoj obitelji. Theodor je bio avanturistička osoba te živopisnog karaktera. Kao diplomat putovao je diljem Europe te je upoznao korzikanske pobunjenike prognane u Genovi koje je uvjerio da im može pomoći osloboditi Korziku od njihovih ondašnjih vladara – Genovežana. Stigao je na Korziku u travnju 1736.g. te je okrunjen kao Kralj Theodor I. Međutim Genovežani su lako i brzo porazili njegovu malobrojnu vojsku te su ucijenili Theodorovu glavu. Napustio je Korziku u studenom iste godine – 1736., samo nekoliko mjeseci nakon što je stigao na Korziku te više nikad nije uspio povratiti svoje kraljevstvo. Ostatak života proveo je u Londonu, gdje je zbog dugova dospio u dugogodišnji zatvor.

Korzika - Kralj - Putovanje

 

5. Korzika je gradila menhire i dolmene

Ovi visoko i uspravno postavljeni kameni stupovi i dalje se mogu vidjeti na Korzici. Zapravo, Korzika ima najveći niz megalita na području Mediterana. Uglavnom pažljivo postavljeni kameni stupovi mogu se pronaći na 4.000 godina starom nalazištu – Palaghju, gdje se nalazi oko 258 megalita i 70 menhira.

Korzika - megaliti - Putovanje

 

FlyMeAway Vas ove jeseni vodi direktnim letom iz Zagreba na Korziku!

Idealna prilika za posjetiti ovaj prirodom i povijesti bogat sredozemni otok!

Up