4 dana u Tallinnu – znamenitosti koje ne smijete propustiti
Preskočite do glavnog sadržaja

4 dana u Tallinnu – znamenitosti koje ne smijete propustiti

4 dana u Tallinnu – znamenitosti koje ne smijete propustiti

Tallinn - Praznik rada - FlyMeAway

 

Tallinn ili „dragulj sjeverne Europe“, kako ga često nazivaju, smjestio se uz Finski zaljev u Estoniji. Estonija je kao zemlja vrlo razvijena u digitalnom području što nam dokazuju brojna tehnološka dostignuća. Zato ju često i nazivaju E-stonijom. Ono što bi vam se posebno moglo svidjeti je to što je cijeli grad pokriven besplatnim internetom pa selfije i fotke u svakom trenutku možete poslati svojim prijateljima i obitelji.

Na našem ovogodišnjem putovanju za Praznik rada možete doživjeti glavni grad Estonije - Tallinn, te upoznati kulturu i znamenitosti još iz davnog srednjeg vijeka. Zbog razvijene tehnologije, novoizgrađenih modernih zgrada i očuvanja povijesne i kulturne baštine, grad je danas zlatni spoj povijesnog i modernog.

 

Tallinn – razgled grada

Srednjovjekovni stari grad u Tallinnu od 1997. godine na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine. Poznat je i po prekrasnim panoramskim pogledima. Tragovi povijesti u starom gradu Tallinna na svakom su koraku. Razlog tome je očuvana mreža zavojitih srednjovjekovnih uličica, drevnih crkava i građevina izgrađenih između 11. i 15. stoljeća. Gornji dio starog grada okružen zidinama i kulama naziva se Toompea, a poznat je po pravoslavnoj katedrali Alexandar Nevsky iz 1900. godine. U tom se dijelu starog grada nalaze još i najstarija estonska crkva Toomkirik iz 1233. godine i estonski parlament. Na području donjeg dijela starog grada nalaze se gradska vijećnica, veliki ceh trgovaca i lokalna tržnica na kojoj možete kupiti ručno rađene estonske proizvode.

Tallinn - FlyMeAway

 

Kadriorg park i Kumu muzej umjetnosti

Kadriorg park, često nazivan krunski dragulj grada Tallinna, star je 290 godina, a glavni dio parka zauzima palača koja je izvorno bila namijenjena ruskom plemstvu kao ljetnikovac. Danas palača, koja je bogatstvo umjetničkog naslijeđa, pripada Kadriorg muzeju umjetnosti koji je dio Estonskog muzeja umjetnosti.

Kumu muzej u potpunosti je suprotan od palače jer je elegantna, moderna građevina otvorena 2006. godine. Ujedno je jedan od najvećih muzeja umjetnosti u sjevernom dijelu Europe.

Kadriorg - Tallinn - FlyMeAway

 

Helsinki

U ovo putovanje uključen je i fakultativni jednodnevni izlet u Helsinki koji je od Tallinna trajektom udaljen oko 2 sata. Tijekom razgledavanja grada prošetat ćemo Trgom Senata (Senaatintori) koji je neo-klasično srce Helsinkija i vidjeti helsinšku katedralu. U Helsinkiju možete vidjeti brojne znamenitosti, luteransku crkvu Tempeliaukio poznatiju kao Rock Church (Crkva u kamenu), park Sibelius i Sibeliusov spomenik, Olimpijski stadion, modernu kuću opere, koncertnu dvoranu Finlandia Hall (Alvar Aalto dizajn), Nacionalni muzej, Muzej moderne umjetnosti Kiasma, glavnu tržnicu, rusku pravoslavnu katedralu Uspenski.

Imat ćete priliku ručati u tradicionalnom finskom restoranu Savotta koji se nalazi na Trgu Senata u Helsinkiju. Također, pruža tradicionalni finski ugođaj i hranu jer se recepti prenose s generacije na generaciju kako bi se očuvala tradicija. U restoranu imate raznoliku ponudu hrane pa tako možete probati svježu ribu iz finskih jezera, divljač i bobice iz finskih šuma, Karleliansku platu, janjetinu i ostala tradicionalna finska jela.

Helsinki - FlyMeAway

 

Rocca al Mare – Muzej na otvorenom

Pomalo neobičan muzej Rocca al mare (Muzej na otvorenom) prikazuje ruralnu arhitekturu i tradicionalni način života, a autobusom je 15 minuta udaljen od Tallinna. Farme prikazuju obitelji iz različitih društvenih slojeva i kako se živjelo od 18. do 20. stoljeća. U ovom muzeju možete vidjeti crkvu, gostionicu, školu, mlinove, vatrogasnu postaju, dućan, ribarske kućice uz more, a možete i jahati konje, probati tradicionalnu estonsku hranu i kupiti lokalne rukotvorine.

Rocca al mare - Estonija - FlyMeAway

 

Na ovom putovanju možete upoznati Tallinn od njegovih najstarijih do najnovijih dana, posjetiti brojne svjetski poznate znamenitosti kao što su crkve, jezgru staroga grada, ali i dvije palače koje se nalaze u istom parku, a izgled im je potpuno različit. Upoznajte i muzej ruralne arhitekture na otvorenom i uživajte u tradicionalnom načinu života i tradicionalnoj estonskoj hrani. Također, posjetit ćemo i Helsinki, novi grad moderne arhitekture i načina života.

Ako još niste posjetili Tallinn, rezervirajte svoj aranžman i provedite nezboravne trenutke u draguljskom gradu s nama!

Up