10 tradicionalnih jela koja morate probati u Burgundiji
Preskočite do glavnog sadržaja

Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway - putovanje avionom

10 tradicionalnih jela koja morate probati u Burgundiji

Regija Burgundija odgovorna je za neka od najpoznatijih jela Francuske. Kuhari, farmeri, stanovnici Burgundije strastveni su u svemu što se tiče hrane i vina. Dodajte ovom području jedinstveni terroir i rezultat su primamljiva i ukusna jela koja kombiniraju cijeli spektar okusa ove prekrasne regije.

Ispod su nabrojana neka od jela koja svakako morate probati kada ste u posjetu Burgundiji.

 

Govedina na burgundski (Boeuf bourguignon)

Boeuf bourguignon: istoimeni gulaš od goveđeg mesa pirjan u crnom vinu, još od 19 st. zaziva „zazubice“. Ukusnom mekanom mesu obično se dodaje kombinacija sastojaka kao što su luk, češnjak, mrkva te okus aromatičnog bilja. Boeuf bourguignon najbolje paše uz kuhani krumpir ili tjesteninu, iako je vrlo ukusan i sam po sebi bez priloga.

Boeuf bourguignon - Burgundija uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Riblji paprikaš (Pôchouse)

Riblji paprikaš, pôchouse, nekada se smatrao jelom za siromašne. Priča o ovom jelu kaže da su ribari iz sela Verdum-sur-Doubs otkrili gdje se rijeke Saône i Doubs ulijevaju te od svojih ulova pomiješanih bijelim vinom burgundskih vinograda stvorili ovo jelo. Tradicionalno, pôchouse jelo je spravljeno od četiri vrste riba: dvije mršave (štuka i smuđ) i dvije masne (jegulja i linjak). Pôchouse je ukrašen krutonima, francuskom slaninom i krumpirom.

Pochuse - Burgundija uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Piletina u crnom vinu (Coq au vin)

Legenda kaže da jelo Coq au vin, što je zapravo piletina pirjana u bijelom vinu, potječe još iz doba drevne Galije. Kako i samo ime sugerira, izvorna namirnica je pijetao (coq na francuskom), pošto je njegovo vezivno tkivo navodno bolje za pirjanje. Suvremena kuhinja u pravilu koristi piletinu pošto je lakše dostupna. Coq au vin jelo doseglo je međunarodnu slavu kada je recept za ovo jelo bio objavljen od strane svjetski popularne chef kuharice Julie Child u njezinoj poznatoj kuharici „Svladajte umijeće francuske kuhinje“ te se pojavio i u njezinoj TV emisiji „The French Chef“.

Coq au vin - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Žablji kraci (Cuisses de grenouille)

Cuisses de grenouille (žablji kraci) delikatesa su diljem svijeta ali posljednjih nekoliko stoljeća posebno su istaknuti kao jedna od glavnih namirnica u francuskoj kuhinji. U Burgundiji, najčešće se spremaju na način da se lagano prže s češnjakom i peršinom. Prema mnogim kušačima ovog jela, okus nalikuje pilećem krilcu.

Cuisses de grenouille - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Poširana jaja u vinu (Oeufs en meurette)

Iznimno bogato i kremasto jelo, oeufs en meurette, sastoji se od poširanih jaja u umaku od crnog vina poznatog kao muerette. Ovaj tipično burgundski umak sastoji se od slanine, luka i gljiva. Iako burgundska kuhinja nije previše naklonjena vegetarijancima, izuzimajući slaninu ovo jelo može biti pogodan obrok i za vegetarijance.

Oeufs en meurette - Burgundija uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Piletina Bresse (Poulet de Bresse)

Poulet de Bresse (piletina iz Bressa) jedna je od najukusnijih peradi na cijelom svijetu; toliko je poželjna da čak ima i AOC status (Appellation d’origine contrôlé - kontrolirana oznaka podrijetla). Pilići provode cijeli svoj život na otvorenom (do zadnja dva tjedna života), hraneći se kukcima, žitaricama i lišćem, što doprinosi njihovom okusu. Zadnja dva tjedna pilići se zatvaraju u kaveze te se hrane zrnom utopljenim u mlijeko kako bi bili bujni i sočni. Budući da je ovo pile samo po sebi zvijezda ovog obroka, obično se poslužuje bez ikakvog dodatka; možda s jednostavnim bijelim umakom i povrćem sa strane.

Poulet de Bresse - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Burgundski puževi (Escargots à la Bourgogne)

Escargots (puževi) se nalaze na jelovniku već stoljećima. Iako postoje mnogi načini pripreme, u verziji à la Bourgogne oni se najprije kuhaju u bujonu (bouillon). Ostavljeni u svojem oklopu, napune se mješavinom maslaca, sjeckanog češnjaka i peršinom, prije nego se stave u pećnicu. Escargots se najčešće poslužuju kao predjelo (entrée na francuskom jeziku) i najbolje se uparuju s bijelim suhim vinom, kao što je Chablis.

Escargots - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Šunka u Chablis vinu (Jambon à la Chablisienne)

Jambon à la Chablisienne zapravo je posuda za pečenje (tepsija ili pleh) napunjena debelim šnitama „bijele“ ili pariške šunke koja je pripremljena u umaku od Chablis bijelog vina, crème fraiche (svježe vrhnje) te koncentratom od rajčice. Često se poslužuje sa škrobom, poput tjestenine ili krumpira, kako bi upilo ostatke umaka. Ukusan i jasan okus su zagarantirani.

Jambon a la Chablisienne - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Profiteroli od sira (Gougères)

Mekani i slani gougères kombinacija su choux tijesta, laganog tijesta za peciva koje se koristi za profiterole i eklere, pomiješano sa sirom. Obično se koristi sir Gruyère ili njegov regionalni kolega, Comté. Gougères se ponekad služe hladni kada služe kao pratnja degustaciji vina ili topli kada su posluženi kao predjelo. Mogu se pronaći u većini pekarnica u Burgundiji, a također odlična su užina tijekom dana.

Gougeres - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Sorbet od crnog ribizla (Sorbet au cassis)

Cassis (crni ribizl) može se pronaći u raznim jelima u ovoj regiji. Sorbet je odličan način kako koncentrirati okuse malih bobica te ponuditi nešto lagano nakon izvrsnog obroka. Crème de cassis, jedan od omiljenih likera u Burgundiji, čini dio slavnog Kir koktela: mješavina crème de cassis prekrivena bijelim vinom. Na jelovnicima, pod rubrikom aperitivi četo ćete vidjeti Kir liker u ponudi.

Sorbet au cassis - Burgundija Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

FlyMeAway Putnička agencija ovog Uskrsa organizirala je putovanje direktnim charter letom u prijestolnicu Burgundije, u grad Dijon. Tijekom putovanja obići će se najpoznatiji dijelovi regije Burgundije kao što su Côte de Beaune i Côte de Nuits, što su ujedno i najprestižnije svjetske vinske regije te gastronomske oaze s vrhunskom ponudom restorana.

Iskoristite odličnu priliku i posjetite čarobnu Burgundiju direktnim letom iz Zagreba!

Up