10 razloga zašto trebate posjetiti Dijon
Preskočite do glavnog sadržaja

10 razloga zašto trebate posjetiti Dijon

Dijon i Burgundija - Uskrs 2019 - FlyMeAway

Magična čarolija glavnog grada Burgundije, Dijona, proizlazi iz kombinacije njegove duge povijesti i bogate tradicije te modernog pristupa kvaliteti života. Dijon je smješten u francuskom departmanu Côte d’Or i predstavlja polaznu točku za Vinske ceste Burgundije. Dijon je gastronomski grad s odličnom ponudom vrhunskih jela i kvalitetnih vina koji ima bogato povijesno i religijsko naslijeđe.

 

Izuzetno naslijeđe

Dijon je uvijek bio važno prometno središte, još od 9. st. kada su mu Rimljani dali ime Divio. Tijekom srednjeg vijeka bio je snažno sjedište jednog od najmoćnijih sudova Europe, Vojvode od Burgundije. Grad je prepun izvanredne arhitekture koja je iznimno dobro očuvana, neke građevine datiraju još iz 15. stoljeća.

Dijon palača vojvoda od Burgundije

 

Fenomenalni muzeji

Vojvodska palača dom je jednom od najljepših muzeja u Francuskoj, Muzeju likovne umjetnosti koji je osnovan 1787. godine. Njegova neprocjenjiva zbirka sadrži djela iz antike, srednjeg vijeka i renesanse kao i remek-djela koja se protežu od 17. stoljeća do 21. stoljeća. U muzeju se nalaze i grobnice Filipa Odvažnog i Ivana Neustrašivog, burgundskih vojvoda. Ovaj muzej nalazi se u slavnom društvu jer Dijon je dom i ostalim draguljima kao što su Muzej Magnin, Arheološki muzej, Muzej Rude i jedan jako zanimljiv Musée de la Vie Bourguignonne (muzej svakodnevnog burgundskog života).

Muzej likovne umjetnosti Dijon - Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

Glavni grad Gastronomije

Dijon ima dugu tradiciju hrane, još od doba kada je bio čvorište za mnoge putnike i središte trgovine; dokaz tome je što se danas mogu pronaći odlični proizvodi i regionalni specijaliteti na poznatoj natkrivenoj tržnici Les Halles. Grad se također može pohvaliti bogatim izborom fine-dining restorana s prestižnim Michelinovim zvjezdicama, izvrsnim mjestima za uživanje u slatkim delicijama pa čak i nečim što je rijetkost u francuskoj kuhinji a to je topla dobrodošlica za vegetarijance. U 2019. godini Dijon će pozdraviti novi Međunarodni grad Gastronomije i Vina (Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin), veliki gurmanski i turistički kompleks s restoranima, hotelom, radionicama, kušaonicama, kulturnim prostorima, kinima i shoppingom – još jedan od razloga da posjetite Dijon.

Dijon - FlyMeAway - Uskrs 2019

 

Polazišna točka za Vinske ceste

Vinska Cesta Grand Cru započinje u Dijonu i proteže se kroz najpoznatije burgundske vinograde, prije nego prođe kroz prekrasan grad Beaune te završi u mjestu Santenay na krajnjem jugu. Vinska cesta spaja 38 slikovitih vinskih sela regija Côte de Nuits i Côte de Beaune te vinarije – proteže se na 60 Km prekrasnog krajolika.

Vinogradi Burgundije

 

Kvaliteta života

Širi urbani dio Dijona broji oko 250.000 stanovnika, što se na ulicama Dijona nikako ne primijeti. To je djelomično zbog toga što su stanovnici Dijona poprilično posvećeni francuskom konceptu života vivre ensemble (živjeti zajedno) ; također zbog efektivne prometne mreže – brzi vlakovi, tramvaji i sustav dijeljenih bicikala, pješačka zona u srednjovjekovnom centru i prekrasni parkovi, kanal, jezero i zabavni sadržaj dostupan svima.

 

Gurmanska otkrića

U Dijonu možete probati lokalne delicije kao što su puževi, pain d’épices (slatka verzija medenjaka), liker cassis od crnog ribizla – koristi se u raznim formama od šampanjca do đema – i naravno, najpoznatija namirnica - senf.

 

Umjetnost

Kao što svaki ljubitelj umjetnosti zna, remek-djela nisu rezervirana samo za muzeje, a ovaj grad ima vrhunske skulpture i kipove koji su izloženi na javnom prostoru. Dijon također ima živahnu scenu suvremene umjetnosti s aktivnim i modernim srcem, Le Constorium, te snažnu prisutnost nezavisnih galerija; također dvije velike operne dvorane i dinamičan kulturni kalendar pun koncerata, izložbi, performansa i festivala.

Le Conostrium - Dijon 2019 - FlyMeAway

 

Shopping

Šarmantan pješački centar Dijona dom je prepoznatljivih imena kao što su Hermes, Longchamps, Galeries Lafayette. Grad je prepun unikatnih butika, gurmanskih trgovina i malih dizajnerskih dućana gdje možete provesti beskrajne sate izgubljeni u kupovini , pauzirajući uz finu kavu i slatko pecivo ili uz aperitiv.

Dijon ulica shopping

 

Izvanredni hoteli

Grad je domaćin velikom spektru posjetitelja, od poslovnih ljudi do kongresnih posjetitelja te obitelji s djecom i solo putnika – a Dijon pruža smještan za svaki tip posjetitelja. Grad nudi širok spektar prekrasnih boutique hotela pa čak i palača u kojima možete prespavati, kako bi vaš boravak bio još nezaboravniji.

 

...i Vino

Dijon je raj za sve ljubitelje vrhunskih vina, ovdje postoje generacije znanja na ulicama, u podrumima i vinskim barovima. U Dijonu možete naučiti fascinantnu povijest burgundskih vina, posjetiti obližnje vinograde i vinare te uživati u degustacijama vina prikladnih kako za iskusne ljubitelje vina (oenophil) pa tako i za početnike debitante.

Vino - Burgundija i Dijon - Uskrs 2019 - FlyMeAway

 

 

FlyMeAway Putnička agencija organizirala je direktan charter let za vrijeme Uskrsa 2019.g. u Dijon. Posjetite ovaj prekrasan grad i istražite ljepotu Burgundije u terminu 19.4. do 22.4.2019.g. direktnim letom iz Zagreba!

Up